Meh jadi kawan saya.. ^_^

Wednesday, January 18, 2012

Early Year Routine

1- Sekolah anak - settle
2- Imunisasi Kucen - Didi pun settle
kucen kesayangan sekeluarga, manja + penakut..10 tahun telah bersama
3- Check up diri sendiri - pun klear..takda penyakit berbahaya lagi..alhamdulillah.. :D
Dan yang paling best...kerabunan mata aku telah dapat d atasi dengan Optimax...
Last week g check up mata..selepas beberapa bulan dah buat lasik sini akhirnya aku d discharge kan dari Optimax dengan power mata 0 .... yaa kawan2..power mata aku  tiada lagi.. seronoknyaa.... dari  power mata aku 750 sini turun ke 650 (sebab kesilapan dari kedai spec yang check mata aku) dan yang terbaru ialah 0 untuk mata kiri 25 untuk mata kanan....
Sujud syukur aku....
Suka sangat sebab aku mengalami kerabunan jauh dari darjah 5 lagi..sehingga la last year July 2011 aku buat lasik dan kini segala impian aku jadi kenyataan..takyah lagi bangun tidur capai spec dulu.. nak g kerja or keluar rumah, guna lens dulu, then ada masanya ketidakselesaan mata d sebabkan kekeringan bila lens terlalu lama dalam mata..apatah lagi aku suka berjaga dok layan bola 3 4 pagi...
Apa pun, syukur Ya Allah..dan terima kasih gak untuk semua staff serta Doc d Optimax atas layanan mesra selama aku d sana..lepas ni takyah g every month..cukup setahun sekali je..;)
Hope kerabunan aku ni hilang selamanya..prayingso kena kurangkan membaca dan internet --> dialog my hasben yang sakit mata tiap kali wifenya tergelak2 sorang2 depan pc.. :P

19 comments:

shamsiah abdul rahman said...

Alhamdulillah.. xmo buat kenduri ke? Ye la sempena menyambut "mata tanpa kerabunan"..

Kazman & Sue said...

kami rabun pun dah lama ... dah berapa kali asyik tukar cermin mata sebab anak2 patahkan... huuu3x... macam nak buat juga laa..

EmbunRosaliza said...

Assalam lyza, akk pun rabun gak dari sek menengah lagi huhu, bosan dah rasa, tapi syukur dapat melihat lagi heheh, tq singgah blog akk ya

Tiramisu Fatiema said...

Alhamdulilah..dah xpayah pakai spek dah akak ek..sy de rabun silau..huhu..memang pening jugak..thanks akak singgah blog sy n sudi jd folower ke 200..

Ros said...

Salam perkenalan jugak dari Kak Ros...

Amboi siap berposing lagi...

Aishah Jahirah said...

lam tu 10tahun bela kucing tu...:)
ramai yg berikhtiar nak hilangkan rabun, saya setakat ni alhamdulillah tak rabun lg.tp tiap2 ari ngadap laptop ke depan hari tataw la...hehee

suri solehah said...

alhamdulillah sebab kita masih dikurniakan kesihatankan
-lyza terima kasih banyak2 atas perongsian pasal anak berkahak tu..balik kg esok ingat nak cari masu tu..kat langkawi ni mcm tak penah nampak pulak..saya hargai sgt

MaryaYusof said...

Salam lyza,
wah bestnye mata dah tak rabun lg :)

Papa Mifz said...

biaso nyer selepas beberapa tahun mungkin akan dtg balik rabun..terutama nye rabun silau...so jgn lupo pakai sunglasses bilo keluar rumah..;)

Kakzakie said...

lyza... sangat interesting. Kakak teringin juga nak buatlah. Lagi anak kakak yg no. 2 tak boleh lekang langsung dgn cerminmata. Kakak kena spare utk dia 3 pasang sebab pernah terjadi masa main bola terpatah sampai cellotape sementara tunggu yg baru siap...

ieja amieja said...

salam lyza..
syukur dah x perlu pakai spek lg..kadang2 memang merimaskan pakai spek ni kan..sy pakai sejak give birth ank sulung dulu..tp power x kuat sgt, ank dara sorang tu aje dah cecah 400 lbh power dia..huhu..thanx sudi singgah sana..salam kenal & follow sekali

Zaitun said...

Salam...interesting. Anak kak Zai pun dah lama gunakan cermin mata, Ingat nak buat juga tapi tak tahu caranya.

Terima kasih kongsi info.

Mama Ema said...

saya ambil SPM kena rabun..pastu masuk kolej tak pakai..bila habis kolej dan kerja..terus pakai..langsung tak boleh tak pakai..huhuhu

lyza said...

KakSham - buat dendiam je..:P

kazman & Sue - buat le..best tau hidup tanpa spec or lens nie.. hehehe...

KakRos - sama le kita..saya tak nampak since darjah 5 lg..then start pakai spec masa form 2..masa tu power pun dah 250 then terus le kekal sampai thn lepas..tp selang seli dgn contact lens..lepas laser, rasa seronok sangat..:)

Fatiema - memang rasa best..dah lama d idamkan dunia tanpa spec nie.. alhamdulillah..tercapai..:)

lyza said...

KakRos - Kucen kesayangan keluarga lagi tu..hehehe...

Aishah - sama umur ngn anak sulung tu.. :) syoknya hidup tanpa kerabunan ni kan...

Suri - sharing is caring..:) moga baby cepat sembuh..madu khaula tau.. madu lain saya tak penah test..

Marya - memang best..alhamdulillah ;)

lyza said...

Papa Mifz - thks..memang staff kt Optimax dah bgtau cenggitu..cuma yang bagusnya klau rabun tu dtg blk walaupun dah 10 thn, bleh buat lasik for FREE..hehe..kita cuma bayar skali je utk seumur hidup...tp klau bleh, tak nak le..bio le klear selamanya.. ;)

lyza said...

KakZakie - buat la..mesti anak suka.. :)
Tapi kena buat check up dulu utk tentu kan kesesuaian kornea mata n anak 18thn keatas..:)

Ieja - thks singgah n follow sini :) memang dah lama idamkan mata tanpa spec..alhamdulillah tercapai..:)

Ema - sama le mcm saya..without spec or lens..saya tak brani nak bergerak walaupun selangkah..
KakZaitun - kol le Optimax. ada beberapa cawangan.saya buat kat bandar sunway..

atuk said...

Assalamualaikum Lyza

Alhamdulillah
moga Allah kekalkan nikmatNya

MulutPayau said...

Alhmdulillah.....dah tak rabun lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Angels