Meh jadi kawan saya.. ^_^

Friday, January 13, 2012

Kokurikulum VS Sek Agama

Kita lihat sapa yang kena....
Kita tengok sapa yang menang....
Takda maknanya kena - kena..menang - menang ni..yang pastinya 
"Kalah jadi abu..Menang jadi arang"

Orang lain aku tak tahu..tapi tahun ni, anak aku darjah 4, perlu ke sekolah d waktu petang 2 hari berturut  Selasa DAN Rabu untuk aktiviti kokurikulum...
Habis tu camne dengan sekolah agama? Cukup ke 3 hari je ke sekolah agama...frust gak aku...
Bukan la aku ni complaint or kata koku ni tak penting...yeahhhh aku paham..silibus skg ni 1Murid 1Sukan.. Peratusan plak 60% pelajaran 40% sukan..... tapi untuk murid yang bersekolah sekolah agama selepas waktu persekolahan kebangsaan..macam mana?

Tahun lepas..ok la..ada ampun la lagi..sehari je...tapi tahun ni 2 hari plak...kesian pelajar, banyak mata pelajaran tertinggal...bukan untuk sebulan dua koku tu..tapi boleh kata sepanjang tahun tu....
Tak paham betul aku...
Keputusan 2 hari kokurikulum ni keputusan Kementerian ke or ikut budi bicara sekolah ya?
Sebab aku tanya kawan2 aku, sekolah anak dorang sehari je aktiviti koku nie...
Aku confius...fius putus...

Dulu..dulu la kan..zaman aku sekolah dulu la kan..dalam tahun 80an ke 90an..koku takda plak kat Sek Rendah kan..yang ada, hanyalah sukan je...dan time aku dulu gak..sekolah agama pun takda.. just satu seisi je sekolah kebangsaan...Naik sekolah Menengah baru ada koku...yeahhhhh..Sekali scout.. selamanya scout..
Cess cakap je...simpulan dan ikatan scout pun dah lupa..:P
Macam kawan aku sorang nie..salute gile ar...dulu kini dan selamanya scout...d anugerah kan Pengakap D Raja lagi..
 
Jaya..pinjam gambar ek..hehe..

Eh eh tertukar topik plak..ok back to topik asal.....
Ada gak yang parents yang tak hantar anak ke sekolah agama...kesian anak sekolah pagi petang dan malam battery week..betul gak..cuma bagi aku, dah ada kemudahan kan..hantar je la..lg pun dekat je...tak rugi pun dari dok rumah asyik layan TV ngn Game je... :P

Solution yang aku buat, untuk masa nie, just tulis surat untuk sekolah kebangsaan, informkan anak aku hanya akan hadir sehari sahaja seminggu untuk aktiviti koku nie..
If minggu ni hari Selasa untuk unit beruniform, minggu depan plak hari Rabu untuk Persatuan dan Kelab.
Terpaksa buat begitu, supaya pelajaran d sekolah agama tidak tertinggal dan aktiviti koku dapat d hadiri walaupun berselang seli minggu berminggu berminggu dan seterusnya...
Hope keputusan aku ni betul kan.....

14 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Iyza

palajaran agama untuk dunia dan Akhirat

...kita perlu hijrah...

Papa Mifz said...

semoga keputusan yg di buat betul la yer...;)

Kazman & Sue said...

ya betul tu... sekolah agama juga perlu...

intan morsalin said...

kdg2 sedih tgk waktu persekolahan ank2 skrg..masa diaorg lagi pack dr org yg bekerja...xde masa nak main..lom lagi yg kelas tuisyen yg mak ayah anta...canelah ank sya kalau dah start sekolah rendah sok...jgn dia memberontak xmo skolah dah le

suri solehah said...

bab ni susah nk cakapkan..rasa2 nya guru kalau tak menerima arahan pun takmahu kt padang sek tiap ptg huhu

lyza said...

Wsalam atok..
Betul tu..cuma perlaksanaan tu susah bila terpaksa pilih yang kedua2nya membabitkan pelajaran anak...

lyza said...

Papa - amin...:) thks singgah sini

lyza said...

Kazman, Sue
Yap..SK n SA dua2 penting kan..

lyza said...

Intan - tu blum lagi bulan posa.. huhuhu..sian sangat kt dorang masa tu..

lyza said...

KakSuri - betul tu..tak dapat d nafikan cuma cam konpius sikit sb ada skolah yang buat sehari je xtvt koko nie..skolah anak 2 hari plak..

Mama Ema said...

pelajaran agama tu banyak faedahnya..ema tak dapat nak bagi komen apa sebab anak belum masuk sekolah rendah..hope keputusan yg dibuat itu adalah betul.

MulutPayau said...

kalau sekolah akak, aktviti koku hnya pada hari Rabu shaja....

Botak said...

time skolah rendah dulu, koko hari sabtu je., so takde lah clash dengan skolah agama., tak tahu lak sistem sekarang macam ni..

lyza said...

Ema - Harini baru dapat jawapan dari pihak sekolah..dorang suruh bagi surat anak datang sehari je utk xtvt koko nie..alhamdulillah...betul le tindakan saya tu.. ^_^

KakMP - kalini saya buat giliran, minggu ni selasa,minggu depan rabu, begitulah seterusnya..dah bagi surat pun kat sekolah keb.

Botak - hari sabtu parents ramai tak setuju sb anak2 dorang terbabit dengan xtvt lain - swimming,piano, klas art dan cikgu cikgu pun byk xtvt hari sabtu seperti seminar, kursus dll..tu pihak skolah bgtau..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Angels