Meh jadi kawan saya.. ^_^

Wednesday, November 7, 2012

Masakan Biasa Yang D Luar Biasakannya..

Masakan nie..masakan biasa..
Pejam mata je boleh buat... :P Untuk yang PRO la.. untuk orang cam ai nie... kalau pejam mata.. alamatnya terbakar la dapur.. kalau tak dapur.. ai yang terbakar... hehehehe..
Tapi...
Masakan ni boleh jadi luar biasa...
Sebabbbbb....

Tuan Tanah menggunakan pinggan mangkuk zaman nenek dolu dolu...
Kat atas tu namanya Bunga Sakura..
Ohhhh aku sudah jatuh chenta dengan pinggan mangkuk lama (PML) nie...
Berputik2 membuak2 d hati nak miliki koleksi antik PML zaman nenek dolu kala...
Hope akan berkembangan seperti kembangnya kelopak2 sakura yang indah nie..
:D

Ok..cukup pasal makanan simple ni...
Kalini nak share satu resipi..Sori ya kaksham.. dah berjanggut akak tanya.. baru harini saya meng N3 kan resipi triffle puding nie..
Sebenarnya segan nak letak resipi2 kat sini... Tuan tanah bukanlah terror masak.. memang tak terror langsung...
Kalau compare budak2 yang umur 9 tahun dalam rancangan masakan MasterChef Junior tu... tuan tanah berganda2 serender angkat tangan..terror lagi dema (dorang) tu..

Untuk Resipi Triffle Puding tuan tanah main gugel je and sangat2 tak ingat kat mana dapat.. just salin dalam kertas je...
Tapi resipi tu lebih kurang macam nie...

Lapisan paling bawah sekali
 Kek Gulung / Swiss Roll - tapi tuan tanah ada buat sikit derhaka..letak je apa2 kek yang ada kat rumah..
Potong2 and susun kat bawah tu rapat...
Lapisan Tengah
 1  tin susu cair
Air buah hasil tapisan untuk buah2an lapisan d atas tu
4 Sudu tepung kastard - kalau rasa nak likat/pekatkan lagi..bleh la tambah lg tepung kastard tu ya
Campur je semua dalam satu periuk..and kacau then baru panas kan.. Jangan panaskan terlebih dahulu ya sebab nanti tepung akan berketul...
Masa atas api tu,sila la kacau betul2 ya sampai likat ya.. time ni kena rajin kacau kacau dan kacau...
 Likat lebih kurang camni la...tapi pekat kat sikit lagi ya.. sebab tuan tanah tak sempat nak amik gambar time likat tu..
Pastu kan... sejuk kan sikit adunan ni then baru tuang atas kek tu..tutup rata2 atas kek tu..sampai le abis adunan tu ek...
Opss tang ni pun ai derhaka sikit ya.. sebab ai tak tunggu sejuk or suam... agak2 5 min selepas api d tutup, ai letak je atas kek tu..
Then ambil buah2an tin tadi..aku guna buah laici..n susun atas kastard tadi...
Biarkan je...

Lapisan ke 3
Selepas susun buah2an tin tadi..
1 kotak jeli perisa straberi/bery/ manggo - suka hati brand apa pun.. aku guna chap Nona
Masakannya..takda gula ya sebab jeli tu tadi dah manis...
Then, tuangkan atas kastard tadi..
Biarkan sejuk n masukkan dalam peti ais..
Sejam 2 lagi dah boleh d makan...

Sekian.Terima Kasih.Selamat Mencuba..
:D

10 comments:

Aishah Jahirah said...

mcm2 masak....pinggan zaman dulu lawa...unik bunganya..

Shamsiah Abdul Rahman said...

Sangatttt suka..
Thanks Lyza.. walaupun ntah bila la akak nak try buat ni..

mama_saly said...

oooooh sy mmg suka puding trifle ni..sweet2 lemak buah gitu..dh pernah buat..jadi teringin lah pulak bila tgk pic tuu....trm kasih lyza..:)

aTieYusof Family said...

bagi sy masakan kt atas tu dah nampak luar biasa..hehe..(maklum sy tak reti sgt masak) sekadar campak2 boleh lah..hehe..
salam kenal..singgah sini & follow..klu sudi follow balik ye..tq.

Hanis MY said...

thanks share resipi... boleh cuba nanti nyums!

Dhiera nadhirah said...

hubby ad buat pudding trifle masa housewarming aritu~ tak minat sgt. macam manis2 je~

cerita best said...

alaaaa x pandai la hehehe pa2 kata tolong buat kt pakjoe 1 heheheh (gurau je )

lyza said...

Aishah Jahirah
kan.. minat dah lama..cuma sejak dapat pusaka dari arwah nenek, terus aktif mengumpul.. :)

KakSham..
No prob..n sori sebab lambat.. T_T

Mama Saly
Sedap kan.. saya baru je buat.. hehehe...

lyza said...

Atie
Saya lagi la tak reti masak.. asal nak masak, buku resipi mesti kat sebelah.. hehehe

Hanis..
Thanks.. selamat mencuba :)

Dhiera
Kurangkan gula je.. macam saya tak letak gula langsung.. just guna syrup fruit cocktail tu je nak rasa manisnya :)

lyza said...

Pak Joe..

Meh datang subang.. nanti kita buat kan.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Angels