Meh jadi kawan saya.. ^_^

Wednesday, October 24, 2012

Main Masak Masak

Nasib la blog..ko dapat tuan tanah yang pemalas macam aku nie...pemalas nak hapdet segala jenis aktiviti dalam blog nie... 
:P
Dulu hapdet tiap2 hari..jakun la katakan..orang ada blog..aku pun ada blog..
Tapi belum sampai tahap remaja usia blog nie..tuan tanah dah ada M besar dalam jari.. sebab jari yang malas menaipkan walaupun idea tu macam ada selalu je...
Kekadang tu tengah basuh langsir pun terpikir nak hapdet N3 "Basuh Langsir di Rumah"
:))
Takpun tiles kat rumah pecah,anak2 menangis sebab takut rumah runtuh.. pun sempat terpikir nak buat N3 cenggitu...
Tapi apa nak buat..otak sentiasa bekerja keras tak selari dengan jari yang malas menaip...
Maka..terabailah blog ini untuk seketika...tak tahulah seketika tu berapa lama kan.. :P

Harini punya N3..kisah berlaku ahad lepas...kan dah bagitau...kisah zaman tok kaduk baru nak stori kt sini...
Kesian ko blog

Jom intai tuan tanah main masak2 ya... d ingatkan tuan tanah bukan la masterchef pro.. semi pro pun bukan.. Tuan tanah adalah tukang masak yang masak untuk mengenyangkan anak2 dan keluarga je... ;)
Intai2...
Anak2 mama dah rajin menolong kat dapur
Walaupun sayur yang d patah2kan tu tak sehati dan sejiwa..ada besar,ada kecil tapi bolehlah untuk umur 7tahun dan 5 tahun kan...
Dan d sebabkan last week my hasben g mancing and dapat ikan merah,jenahak dan kerapu...
Alhamdulillah..rezeki...
Maka seminggu rumah takyah beli ikan..fresh dari laut lagi gitu.. :D
Fresh untuk haritu je la.. la ni dah seminggu kt peti ais..takda maknanyalah fresh lg kan...
Ikan merah tu tak sempat snap dalam keadaan yang sempurna..tau2 je hasben dah potong2 kan..
Takpa la..pasrah je..dah dia tukang potong kan...
Ikan kerapu tu pun dah d masak stim...tapi tak sempat nak amik gambar sebab kamera tuan tanah tak ingat letak kat mana..pastu boleh terlupa plak handphone ada kamera... 
Ermmm nampak sangat laaa ciri2 makin " muda" kat dalam diri aku...

Inilah hasil ikan merah yang d potong2 tadi tu...
 
Tak tahu nama masakannya sebab belajar dari Bibik Pari - Bibik SIL aku - mungkin ikan masak cili la kut.. cuma cili nie tak d blend..just tumbuk2 gitu je...
Nanti ai bagi resipi kat N3 lagi skali ya...:)

Hat ni plak kangkung tumis air je la kut..hasil potongan anak2 tadi.. memang tercekik mak mertua makan.. besar2 gile dorang patah2kan... :D
Cuma dalam kangkung ni aku letak mushroom... dah request dari anak2.. hentam saja la labu... Aku letak mushroom yang biasa kaler putih tu dan hat kering yang kaler hitam tu..tapi rendam dulu la bagi lembut..
Tak kisahlah pelik ke atau tak pernah buat dek orang ke.. janji SEMANGKUK SAKURA nie habis d hentam anak2 yang amat amat suka makan sayur... :D
Tak perlu guna macam2 design untuk cantikkan sayur bagi anak makan.. :P

Dan yang last sekali yang wajib ada tiap2 kali cuti...sampai aku rasa pejam mata pun aku boleh buat...
:)) 
Riak plak... :P
Triffle Puding...

8 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Tu diaaa..
Siap dengan pencuci mulut skali..
Bak meh resepi triffle puding tu..
kalau sng.. nak gak try buat..

Madam Sooyaree said...

Wah, makin rajin masak ni, hihih.. Aye suka ikan masak merah gitu, tapi sini susah nak cari cili merah. Malas pun ade, hehehe

Rai Ourkizuna said...

mak saya panggil cili tu tumbuk jalang..hahaha..

nampak sedap la ikan merah tu..

cerita best said...

cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog niechat boxpakjoe x kira k hahah ,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

lyza said...

Kak Sham..
Dah buat dah N3 resipi utk trfle puding tu.. ^_^

lyza said...

Nurul
Tanam ar.. kawasan rumah luas tu.. boleh menternak cili tu.. :P

lyza said...

Cerita Best..
Terima kasih.. nanti saya blog walking.. lately ni bz betul nak menziarah blog kawan2.. T__T

lyza said...

Rai
Terima kasih singgah...
Ooo cili jalang namanya.. hehehe.. saya tau buat je..tengok MIL masak cenggitu.. nampak sedap je..

Ikan merah..manis gitu.. hasben baru blk mancing.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Angels