Meh jadi kawan saya.. ^_^

Monday, February 13, 2012

Janda Baik + Gajah + Deer 1

Walaaa...gile babas busy betul aku last week..terbiar bersawang blog aku nie.. huhuhu..
Blog kenkawan pun lama tak menjenguk..rindu betul....
N3 hat ni pun rasa macam dah basi sebab g masa Maulidur Rasul haritu..baru harini berkesempatan nak view kan...macam le ada orang heran kan... hehehehe....

Last week cuti,kesiankan ke anak2..dah ler cuti CNY haritu tak kemana pun..so plan la  ke Janda Baik Pahang...dah lama nak pergi..tapi ada je yang terhalang..alhamdulillah..kalini dapat pun terjah walaupun dok seharian je sebab plan nak bawa anak2 ke Kuala Gandah tengok gajah...
Hajat d hati nak lepak kat D Ark..tapi kol punya la banyak kali, takda orang angkat, call hp, tinggal mesej pun takda bereply...emmmm..cuba plak tempat lain..penuh le plak..maklum la kami plan last minit..Khamis  dok sebut2 nak g, nak check in hari Ahad...Jumaat and Sabtu baru klam kabut nak cari..dah ler public holiday..for sure banyak tempat yang penuh...
Sampai le ke hari Ahad pagi tu..kami still tak dapat tempat..tapi redah gak la..tawakal je.. dalam perjalanan try kol sana sini..akhirnyaaa....alhamdulillah...dapat pun..gile lega....d sini aku melepak
Teratak Malaya view dari atas
Tangga nak turun ke bawah nie, boleh tahan tinggi..masa turun..ok sangat.. masa naik... hahahaha.. sendiri mau ingat la..ada yang jadi spiderman :P
Tapi apa pun..Anak2 happy dapat tempat sebab cakap kt dorang, if takda chalet, kita tidur dalam kereta je.. :P
Sampai d sini, kami d sambut oleh pekerja d sini..dan d bawa ke bilik..
Masa deal tu, deal ngn bos Teratak Malaya nie..tapi masa sampai, bos takda...tapi beberapa minit selepas check in, bos turun padang jumpa kita orang...orangnya sangat humble..dari Kelantan..Wan gak namanya..tapi segan plak nak snap gambar...hehehehe...
Ni bilik kami..Tok Mek
Ni plak kat dalam Tok Mek..2 katil single yang kami rapat untuk anak2 tidur
Ni lebih kurang ruang tamu la..tapi d letakkan katil single
 Dan ini biliknya..Dan bilik ni plak ada 1 Queen
Untuk chalet hat ni, memang takda aircond..kipas je. aku ni plak jenis yang tak tahan panas..risau gak..takut panas n tak selesa..kalau kat rumah berkipas memanjang..malam plak memang tidur ber aircond..tapi seriously.. kat sini..memang tak perlu aircond..pukul 12malam dah tutup kipas sebab sejuk teramat..itu belum hujan lagi tu...
Berhadapan chalet nie plak, ada 2 lagi chalet yang berdekatan..Hat ni Tok Chek
 Ni plak, Tok Ayah
Fazaly, Nurul,Nazri..kita lepak sini pun best gak.. chalet dekat2..ngam2 untuk kita 3 keluarga..ada laman lagi boleh BBQ..;)
Sungai belakang chalet je..tapi anak2 taknak mandi kat sini..lagi pun tak sesuai anak2 je mandi tanpa d temani orang dewasa..dalam sikit la n arus pun kuat sikit...so anak2 mandi kat sini...dekat je..sungai yang sama  cuma ke bawah sikit je..tak sampai seminit pun jalan kaki..kalau dorang menjerit pun boleh dengar..
Air jernih gak..and tempat landai n langsung tak dalam..tak risau tinggal anak..mak pak leh berchenta dalam chalet.. :)) :))
 boleh je celup2 kepala...:P
Yasmin yang dah kesejukkan..bibir pun dah tukar kaler dah...tu pun nak mandi lagi.. :D
Sebelum anak2 terjun sungai, kami jalan2 gak d sekitar kawasan ini..sangat tenang,nyaman dan damai.. kalau berpeluang..memang nak datang lagi..tak puas semalaman..
Kolam ikan..tuan punya chalet bagitahu, boleh je mancing kat sini..
Depan kolam nie, ada dewan..boleh muatkan dalam 300 orang..
Pastu ada pokok buah2an kat sini..cuma datang sini bukan musim buah..so takda la buah..yang ada pokok je.. antaranya pokok ciku
Ada Balai Santap..tempat makan le macam kedai makan..cuma masa aku datang tu, ada segerombolan yang datang n booking makan minum sekali..so balai santap tu tutup untuk orang lain kecuali yang satu grup tu je la.. ramai siot..
Titian kecil untuk ke Balai Santap
Antara chalet lain yang ada d sini..jauh sikit dari chalet aku..
Ni kira chalet yang besar untuk satu family yang besar..paling best..ada pokok tu dalam chalet nie.. 
 Ni plak antara chalet yang ada aircond
Jalan2 d kawasan sekitar..
Aku yang dah serabut dengan hiruk pikuk habuk2 kt Subang nie kan..rasa nyaman sangat dapat lepak kat sini. Rasa fresh sangat..my hasben lagi la magic..walaupun udara sejuk..tapi takda pun bersin2 macam sejuk dalam aircond kat rumah..:P emmm kena pindah sini la kut.. :))
Waktu malam plak d sebabkan Balai Santap dah d booking kan..kita orang keluar je makan kat kawasan berdekatan...try la restoran nie..
Cepat dan puas hati..nak kata sedap..ok la..boleh makan and takda la hampeh dot com kan..harga pun ok.. kita orang makan, Sup Tulang, Kerabu Sotong,Telur Dadar dan Kailan untuk 2 orang makan then mee goreng,nasi goreng cendawan dengan Sup Ayam untuk anak2.Serta Nasi Goreng USA untuk aku..:D nasi putih untuk hasben serta air buah 3 dan Teh O Ais..tak sampai pun RM50..
Gambar makanan tarak..kita orang lapar tahap kebulur.. :P
Lepas makan, balik chalet..masa ini aku pecah kepala..tak tahu nak buat apa..ini je la satu kelemahannya.. TV,Astro semua tarak..so kalau anda nak bercuti dengan melayan Astro TV..lupakan le ke sini ya..yang ada hanya la ini.. :D TV zaman jepun :P
C kecil layan game and You Tube
Yang 2 lagi layan buku cerita..mujur le aku pun bawa novel..betul la novel teman setia..so boleh le layan sementara tunggu nak tidur...
Masa ni frust sikit sebab tak dapat tengok live ManU vs ChelC.. tu pun jenuh aku dapat sms bertalu2 sebab ManU ketinggalan 3 0 .mujur seri. :D

Next entry nak cerita pasal ke Kuala Gandah n Deerland lepas check out from here...

11 comments:

ainnoraini said...

Sama la jugak novel adalah teman setia..bila bosan cari dia...bila sunyi cari dia jugak... Bila susah nk tido pun carik dia jugakk...

LydSunshine said...

Nama chalet tu TOk Mek ke? Cam comel je. Kekeke.

Tiramisu Fatiema said...

syoknye akak..bercuti..singgah malam

Kakzakie said...

Betul lyza...kalau jalan jauh jangn lupa bawa novel/majalah itulah satu-satunya uba bosan kalau anak-anak dah berjimba sesama mereka...

ieja amieja said...

salam lyza..nak ke janda baik jgk la satu hari nnt..tunggu cuti panjang kot..

suri solehah said...

seronoknya main air...sejuk mata mandang...kat langkawi skrg ni panas terik samapi rumput jd kuning

My Life's Journey said...

wahhhhhhhhhhh bestnya jalan2 .. lama dah tak jejalan mcm ni :). Pic2 pun seronok tengok :)

shamsiah abdul rahman said...

Sejuk mata memandang.. bestkan sesekali lepas tensi kat tmpt2 mcm ni.. kitaorg ni kalau balik Tanah Malaya bz bz bee 24jam. Harap2 balik tahun ni dpt la singgah ke sini brg sehari dua..

Cikgu Ma said...

bestnya cuti2 dgn family...

lyza said...

Ainnoraini
Sama la kita..hehe..masa makan pun ada buku..;)

LydSunshine
H'ah..semua pondok2 kt situ ala2 nama kelantan..sebab tokeinya orang sana :)

Tiramisu
Bercuti..memang le seronok.. tang balik nak berkemas tu la berchenta karang..hehehe..

KakZakie
Ha'ah..belajar melalui pengalaman.. hehehe..

Salam Ieja
cuti hujung minggu pun boleh terjah..kalau dekat le.. hehehe..

lyza said...

Suri..
memang seronok..nyaman sangat.. saya teringin nak ke langkawi nie..tp tak tahu le bila.. :)

Umi
pergi jangan tak pergi..hehe..

KakSham..
Insyallah..nanti sampai le tu :)

CikguMa
Kalau dengan family, kemana pun best kan..syurga kita..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Angels