Meh jadi kawan saya.. ^_^

Tuesday, January 10, 2012

Cerita Minggu Persekolahan

Anak2 dah sekolah..
Arissa 10 tahun, Natasha 7 tahun dan Yasmin 5 tahun..alhamdulillah, tak perlu d teman sepanjang hari d sekolah..just hantar and settlekan yuran dan boleh bye2...
bersedia ke sekolah agama (petang) Yasmin ke tadika Islam pun seisi petang..dan terus sambung mengaji
Anak2 mama semua dah besar...rasa baru je semalam tengok dorang baby, perhatikan dorang belajar memusing badan untuk merangkak dan bertatih untuk jalan..paling cepat berjalan, Natasha - 10 bulan - tapi dia juga paling lambat bercakap..takda suara langsung..segalanya bisu walaupun sepatah perkataan ma, pa..memang takda..
Tahu2 umur 3 tahun..dia terus bercakap tanpa ada slang German langsung..tapi paling2 pening kepala sikit dengan karenah dia sekarang nie...suka buat kepala sendiri tapi very2 berdikari..cuma suka pendamkan perasaan..sangat susah nak tahu apa dalam hatinya....
Natasha 3 dari belakang..1Amanah..mewarisi kelas Arissa dulu..beratur nak masuk klas
Dalam klas..Natasha yang aktif..baru 4 hari sekolah, dah 2 kali hilang waktu balik..buat catwalk kat skolah - merayau
 Di sekolah Agama Puchong..kelas 1 Jihad..hari pertama dah tidur dalam klas..huhuhu..
Dan juga anak pertama yang merungut RM3 tak cukup belanja sekolah...huhuhu..cesss.. kakaknya dah 3 tahun sekolah belanja RM3 untuk sekolah agama dan RM3 utk sekolah kebangsaan..tak pernah kata apapun..:P

Arissa, anak yang paling baik waktu kecil..kalau aku dan dia sahaja dalam rumah and if aku mandi, just letak dia kat depan tengok TV (masa tu dia suka cerita Elmo, Miki Mouse, Pooh) pasangkan dvd kegemarannya, aku boleh mandi dengan tenang tanpa risau..sebab dia takkan kemana2..dimana aku letak dia, di situ la dia duduk sampai aku datang ke dia semula...baikkan.. :D cuma dah besar ni sangat sensitif dan suka merajuk..

D Tadika Islam..Smart Reader tinggal kenangan..
Yasmin, masa kecilnya penuh dengan penderaan...umur dia setahun, aku dapat offer kerja setelah hampir 2 tahun aku tak kerja, kami ambil maid..rupanya dapat maid macam sial...segalanya yang buruk semua ada d maid tu..agaknya maknya lahirkan dia ikut bontot kut..itu yang perangai cam apa....
Yasmin mengalami penurunan berat badan yang mendadak walaupun makanan kat rumah sering kehabisan.. dan sering mengalami lebam2 d badan...paling trauma tatkala di bilik mandi, baru buka baju je, Yasmin dah menangis melolong2..belum lagi mandi dan basahkan rambutnya..berbulan juga aku nak hilangkan traumanya setelah maid sial tu aku hantar balik..kesabaran aku hilang pabila Yasmin d campak d atas tilam nipis hingga berbunyi hentakkan d kepalanya dan bila Yasmin menangis d sumbatnya botol susu sehingga muntah..
7 bulan bersabar..buat report polis dan hantarnya balik

Dan kini, bertahun berlalu,anak2 membesar d depan mata, walaupun keletah dan karenah dorang adakalanya membuatkan aku hilang sabar..tapi doranglah penawar segala duka aku...Betapa aku rindukan dorang semasa kecil..rindu nak mandikan dorang..sapukan lotion d badan, bedakkan dorang..sekarang taknak dah.. dah besar..dah tahu malu.. :D

Apa pun, mama sayang anak2 mama..mama doa, anak2 mama sentiasa berjaya dalam pelajaran dan kehidupan.Moga anak2 mama membesar menjadi insan yang berguna, cemerlang,terbilang, gemilang pada Agama dan Negara

Tetiba rasa syahdu plak...

Nota Kaki : Tuan Blog demam kepenatan dah beberapa hari..tu yang blog tak berupdate...

4 comments:

MulutPayau said...

karenah anak2 mmng mnghiburkan...tu yg rasa cepat sangat masa berlalu.....
Rajin pulak natasha buat catwalk kat sekolah..heheheh

lyza said...

MP..
Natasha tu idaman dia dari tadika ialah kedai buku kt skolah keb tu.. sb selalu kakak dia,arissa dok beli barang2..dia catwalk ke kedai buku la tu.. hehe..

intan morsalin said...

x sangka lyza ade pengalaman perit ngan maid...tu yg buat sya pk beribu2 kali utk amik maid...

tp kwn sya ckp..ade maid yg bekerja 6 hari seminggu waktu siang sahaja...
gajinya rm600 kalau x silap sya...

lyza said...

Intan..memang ngeri trauma sampai la skg nie..huhuhu..
maid indon ni dah demand tak henggat.. byk kerenah..alhamdulillah skg ni saya tak perlu maid lg :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Angels