Meh jadi kawan saya.. ^_^

Monday, November 29, 2010

Tipah tertipu....

hohohoho..nak gelak atau nak nangis??????
tipah tertipu...tipah tertipu lagi....betul la kata my hasben...aku ni mudah sangat kena tipu..senang sangat d gula2kan dgn segala jenis berkaitan dgn hal2 kurus nie...al maklum laa..sejak anak 3 ni..badan makin comey kan..so pantang gile tengok menatang2 yang bleh kasik kurus nie...
Dan salah satu yang aku pernah membeli..Detox Foot Patch..tapi tak la banyak..untuk pakai sebulan je.. perubahan????takyah la tanya kan...sebab tak rasa apa pun...ntah la..agaknya toksin terlalu banyak kut.. so pakai sebulan tk nampak kesan..tu yang aku pk kan masa tu..n aku ada plan la nak beli lagi..huhuhuhu..cuma sejak terbabit dgn hobi baru - FRIDGE MAGNET - kewangan aku ketat gile...so terbantut la hasrat utk meneruskan kegiatan detox foot patch nie...dan..dan...dan...dan....aku baru plan..memang nak beli dah pun, tinggal lagi nak order je....tetiba2 harini...aku terbaca satu artikel kt blog yang hot tika ini...blog Aidid...(blog ni kan hot pasal pembongkaran gelang magnet AC tu...sejak dari haritu..aku jadi pengikut setia kt blog nie..hehe)
Aidid..terima kasih sangat2 sebab menyelamatkan duit aku...aku tabik spring kt ko..tima kasih bro...
Jom baca apa yang Aidid tulis pasal Detox Foot Patch tu d sini...
Untuk yang malas klik..ni aku copy paste...
********************************************************************************


Assalamu'alaikum, dear friends and foes alike.

Korang pernah dapat offer atau kena tag di facebook dengan satu produk yang hebat dan canggih, yang diwar-warkan sebagai teknologi terkini dalam bidang perubatan? Satu produk dengan nama Detox Foot Patch. Macam-macam jenama ada, either dia orang jual cara direct-selling atau pun ada yang buat MLM. Ntah bila nak kaya buat MLM jual benda ni, korang la jawab, aku tak kose.

So, pagi ni aku pegi kedai nak beli paper, aku ada nampak produk tu (yang sama waktu dengannya) tergantung-gantung manggamit mesra hati ku yang dah lama "curious" pasal benda ni. Ada ke letak patch tu kat tapak kaki untuk semalaman boleh kasi nyah-toksin semua benda yang merapu yang dah masuk dalam badan seorang manusia? Seumpama aku ni lah kiranya. Aku kuat makan, dan aku makan macam-macam, korang pun tahu. Lepas tu, toksin tu semua keluar sampai foot patch tu jadi hitam beb! Bloody freaking 'ell! It's just out of this world man!

Cuma, selama aku membesar dan dah jadi orang dewasa yang pernah masuk U, aku selalu berfikiran bahawa, memang ada banyak toksin dan ntah apakebenda lagi masuk badan manusia, tapi Allah dah bagi kita hati dan buah-pinggang yang berfungsi sebagai organ yang memproses semua toksin tu dan menyingkirkannya melalui air kencing dan najis kita. Proses penyingkiran tu teramatlah kompleks dan memerlukan pelbagai enzim reductase, transaminase, phosphatase dan seribu satu macam enzim yang lain. Itu korang belajar la sendiri - tengok kat wikipedia pun ada penerangan yang orang pass SPM boleh faham.

OK... cuba korang tutup mata dan lupakan selagi ada iklan dan hasutan daripada kawan-kawan korang tu yang suruh beli benda ni. Bayangkan, kalau ko letak detox patch ni kat tapak kaki semalaman, macamana la agaknya toksin tu semua nak keluar? Ikut liang peluh tapak kaki (tapak kaki kita ada kulit tebal - jangan lupa), ikut resapan kulit? What? How?

Anyway, dah la tu beb... bukak mata tu. Tengok gambar aku ni. Ini gambar yang aku tangkap dengan iPhone aku dalam sejam lepas.

Ini produknya - tapi kat facebook ada jenama lain jugak. Berbaloi-baloi tu! 

Dalam kantung ni ada herba yang macam-macam, yang akan menyerap toksin tu sume. Yahoo! 

Dia bagi satu pelekat, dan patch tu ko lekatkan kat situ. 

Ini cawan anak aku, kadang-kadang dia minum ribena. Kadang-kadang dia minum air mineral. Aku isi air suam (bukan mendidih, tapi air suam - hangat-hangat macam badan manusia gitu).

So I put the dang thing on top.... like so. 

5 minit lepas tu... Waaaaah! Banyaknya toksin dalam air suam tu!!!


Tak payah tunggu 8 jam. 5 minit dah cukup untuk kasi korang tahu bahawa benda ni merapu ya amat dan sesuai sungguh untuk sesetengah orang Melayu - ada mala'un dalam umat Melayu tu memang suka sangat mengelentong orang lain, dan ada pulak yang suka sungguh dikelentong di siang hari... demi duit. Tak payah la kita berdolak-dalik. Gusar jugak hati aku kadang-kadang memikirkannya. Kita dah masuk abad ke-21 dah ni beb. Ketinggalan zaman betul ke orang Melayu?

Pesan aku kepada sipenjual pulak - udah udah la buat kerja lagha dan satu sen tak guna ni bang, kak. Ini namanya mungkar dan laknatullah tuan-puan, sekalian. Jangan la telan duit untung sebegini, dan kasi anak makan dan sekolah. Tak berkat tu.

seterusnya...sila baca d blog Aidid
***********************************************************************************************************

Sooooo....kesimpulannya...aku memang kena tipu la kan dgn mende nie..takda maknanya la toksin tu leh keluar dari badan dgn hanya menempek mende ni kat kaki kita kan.....patut la aku tak kurus2...(hahahaha.. ayat yang sengal sungguh...salahkan menatang ni sb aku tk kurus..hehehe..)

5 comments:

Anonymous said...

bab tertipu dgn menda2 merepek ni sgt sinonim dgn aye ...anggaplah aye bantu menjana ekonomi negara dgn berbelanja kpd peniaga :p

setakat rega plaster ni ok la tertipu ...kalau rega gelang ACK tu yg tak tahan ..

yg benar,
peminat gelang HJ (Habib Jewel)

Opie said...

penipu sgt kan...dah la ramai yg jual kat tenet...selamat la tak kene

lyza said...

peminat HJ..:D :D kita senasib la.. aye pun slalu sgt tergugat iman if tgk mende2 cmni..;)

opie..ku tak selamat..dah terkena.. tp sib baik tak kena kali ke2..so dpt le selamatkan duit sikit..hehe

.::SayangKemA::. said...

kak...serius lawak kak...cannot handle nemore la kak...hahahaha!!adoiyaaiii......hampir2 nak beli, nsib bek time tue xckup duit....hohoho!!!

Anonymous said...

membaca seluruh blog, cukup bagus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Angels