Meh jadi kawan saya.. ^_^

Wednesday, December 12, 2012

Tempoyak kita Yeoppppp....

Menu untuk last week setelah hampir 2 minggu tak masak..
Apa nak buat... asyik balik kampung je.. 1st kampung ai kat Taiping..
Lagi satu minggu plak MIL ajak balik kampung dia kat Kelantan...

Minggu ni baru boleh main masak2 kat dapur...
Sejak ada pinggan mangkuk lama2 nie, Sakura,Bunga Kangkung,Bunga Padi dan Kekwa Hitam, semangat nak memasak tu, membuak2... hasben cakap poyo jer.. :P
:D
Juadah ahad lepas
 1st time buat tempoyak..tak sangka menjadi.. cuma guna ikan jenahak hasben pancing.. nak cari patin or ikan sungai, takda plak..lagi pun hasben tak makan...
Licin seperiuk uolss.. habis sekor ikan jenahak ...bangga ai tau.. :)) 
 Cencaru goreng sumbat kelapa sambal
 Bendi celur.. ingat nak buat sambal tempoyak tapi dah ada tempoyak..tak jadi la.. just ratah macam tu.. kesukaan anak, Arissa dan Natasha.. ;)

Nota KaKi : Dapat satu petua kat gugel, nak tempyak lebey sedap, sila la gaulkan tempoyak yang belum di masak dengan ikan tu dan perapkan selama 1/2jam.. pastu tumbuk cili dan gaulkan sekali.. dah cukup 1/2 jam baru la tuangkan air n masak seperti biasa... daun kesum n bunga kantan jangan lupa.. tapi tuan tanah tak letak haritu.. malas nak ke kedai beli barang yang tertinggal.. just letak daun kunyit n kunyit serbuk je... --> resipi derhaka namanya... :D

15 comments:

intanfirdaus247 said...

oh no no no..lapar..kecur air liur nih!

Naqies said...

oh tidak..sudah laa seminggu dua ni asik nak makan masak tempoyak je..lyza kejam.. (pstt daum kesum ada bunge ke hahaha)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Super duper LIKE..

makchaq said...

Makchaq memang minat masak tempoyak ni...budak2 pun suka..

mama aini said...

assalam..thanks..mama pun suka makan tempoyak.. :)

Qhaifa Nur said...

wlaupun kurang makan tempoyak...bila masak kita yang lebih2...

salam singgah juga....

CeqGu said...

Aduh bikin perut lapar di petang hari tengok gambar ni....fuhhh...i folooo

Riedaffya ibrahim said...

lauk2 camni le yg buat kite makan nasi bertambah....salam kenal sis..

izzah said...

sedap-sedap....hehe...jd lapo smula perut ni...

Ratu Hatiku said...

Xpandai mkn tempoyak...hihihi
Salam kenal..tq follow blog saya :D

lyza said...

Intan..
Jemput makan.. ^_^

Qies
u lagi kejam tau..sampai harini ai tak dapat lagi ciskek mangga tu tau.. :P
alaa typing error.. teruja punya pasal.. hehehe

lyza said...

Intan..
Jemput makan.. ^_^

Qies
u lagi kejam tau..sampai harini ai tak dapat lagi ciskek mangga tu tau.. :P
alaa typing error.. teruja punya pasal.. hehehe

lyza said...

kakSham
Saya budak baru belajar.. :)

Makchaq
selera kita sama..cuma saya kurangkan pedas je.. anak2 tak tahan :)

lyza said...

Mama Aini
Wsalam.. tempoyak memang best kan.. pasni nak belajar buat tempoyak ikan bilis plak.. :D

Qhaifa Nur
Terima kasih singgah sini.. :)

Si Matatajam said...

M x pernah makan tempoyak..teringin nak rasa..sedap ka?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Angels