Meh jadi kawan saya.. ^_^

Friday, August 17, 2012

Baju Raya Yang Hampassss...

Buntu plak nak letak title apa..dah la lately ni cukup malas nak update blog...
Bukan takda bahan atau idea..semua complete..tinggal nak menaip n enter je.. tu pun malas lagi.. Ntah laa.. asik malas je memanjang..bila la mau jadi rajin nie... huhuhuhu....

Sebenarnya N3 untuk hari ini, aku rasa nak buat N3 maki hamun orang..tapi rasa tak best plak.. yea la kan.. 1st at all bulan Ramadhan..segala adab, tutur kata kena jaga supaya amalan dan ibadat kita d berkati Allah.. :)
Lagi satu..aku rasa, aku dah tua actually tak la tua sangat.. :D kira senior la dan dah matang la akal fikiran untuk tidak maki hamun orang kan.. 

Cuma cuma..aku frust tak henggat dengan sorang tailor nie..alaaa..kisah baju raya la kan..dah tinggal sehari dua je lagi nak raya kan... 
Semalam g la Mara - Bangunan Biru kat KL tu, nak ambil baju tempahan aku..dan d sebabkan hujan, and aku bawa si Yasmin 5 tahun nie.. nak jalan kaki dari Masjid India (naik LRT, KL jammed tak henggat semalam) takut gak dia demam sebab berhujan kan..so aku just lepak Sogo, nak beli barang aku, and che abe yang g ke Mara amik baju tempahan aku...

Semangat tak henggat tu dapat baju baru..hehehehe..sebab selalunya baju aku beli ready made je..dah berapa tahun tak tempah sebab akan ada problem seperti baju terlampau besar atau baju tak siap tapi tailor dah awal2 lagi cabut balik kampung tanpa beritahu...
So dapat baju, barang dah beli, kasut pun dah jumpa..hati berbunga riang..macam semua dah complete la untuk Raya 2012 nie kan...

Malam sampai rumah, try la baju kurung yang aku tempah tu...
Tapi kan..tapi kan..tapi kan....
Hat ni yang aku rasa nak telepon tailor ni n maki hamun bodoh ke bangang ke or apa2 lagi la janji dapat luahkan perasaan marah tak henggat nie kan...mujur la time tu dah pukul 12 tengah malam...
Dan seriously aku tak tahu macam mana tailor tu ukur badan aku, sebab.cutting kecik tak henggat...
Aku tempah kurung moden, bukannya SARUNG NANGKA... tau la kurung moden kan..tapi jangan la buat sempit tak henggat sampai aku tak bernapas langsung n tak boleh duduk...
Bayar mahal2..(bagi aku la) tapi hasilnya hampassssss gile...

Bagi 2 kain yang berlainan tapi 1 size (size aku la kan) tapi bila siap..aku dapat 2 pasang baju yang berlainan size...macam mana tu????

Baju merah nie ketat kat bon bon..bila duduk langsung tak bernyawa..nyawa-nyawa ikan pun tak tinggal..
Kain pun ketat nak sarung n zip kan.. kain plak aku suruh buat belah batik untuk dua2 baju nie..tapi hat merah nie.. kain kipas kat belakang...tension !!!
Yang lite green nie, dada, lengan dan bawah ketiak sempit..bila pakai je..macam berNAFAS DALAM LUMPUR je... huh...
Kat bon bon ok plak...kain pun ok...tapi still gak takleh pakai sebab dada ke atas semuanya sempit...
macam mana tu? 

Tailor tu ambil ukuran d badan aku..bukan dari contoh baju..macam mana seorang aku nie.. ada dua size? Tak ke hampassss dot com namanya...
Lagi pun masa dia tengah ambil ukuran kat badan aku tu pun, aku ada bagitahu jangan buat fit sangat..aku nak loose je..sebab masa dia ukur tu..memang betul2 rasa ngam2 kat badan.. tahu lah kurung moden kan..dan SEKALI LAGI aku pesan masa aku kol dia malam tu nak bagitahu span baju aku nak 1/2" je.. Sebab siang tu aku lupa nak inform kan..lepas tu cara ambil ukuran tu kejap sangat seolah profesional habis laa kan...tapi hasilnyaaa??? macam budak sekolah baru belajar buat baju...

Nak repair baju tu???
Boleh ke? Paling penting, boleh ke siap sebelum Hari Raya? Tailor tu pun dah tutup kedai nak raya dengan duit baju kastemer yang dah d rosakkan...huh..
Yea laa klau dah kecil mana kan plak boleh besar kan lagi..pastu plak kalau boleh d repair kan pun, dah tentu2 lepas raya kan..then selalunya baju kalau dah d repair sana sini..mesti dah tak best d pakai...

Dan selalunya tailor akan bagi alasan bodoh " alaa u gain weight la tu..dat y baju tu u tak boleh pakai... dan aku rasa untuk baju sesendat tu..aku perlu gain weight 10kg..gile ke apaaa...dalam masa tak sampai sebulan berat aku boleh naik sampai ke 10kg...huh...

Atau 

Mungkin dia akan kata "kain tak cukup" if kain tak cukup..aku ada tinggal contact number.. kol la aku bagitahu n mungkin aku akan kata takyah buat la sebab kalau baju kecil macam mana aku nak pakai...

Tailor..tolong la jangan buat alasan bangang... tapi hat tailor ni aku memang tak tau apa alasan dia.. mungkin aku kastemer dia Gred paling bangsat + haprak..tu yang dia buat cincai je.. tapi aku still bayar 
N
Mungkin bagi orang lain, setakat duit upah jahit RM200 dan duit kain beberapa ratus tak mahal.. tapi bagi aku sangat mahal apatah lagi pelaburan tu tak dapat pulangan yang berbaloi.. dan duit tu bukannya aku jumpa tepi jalan or turun dari langit macam tu je...

Aku ada sms dia pagi tadi..bagitahu yang aku frust dengan baju aku yang tak boleh d pakai langsung..dan details..aku tanya dia macam mana satu ukuran untuk badan aku dapat 2 size baju yang berlainan.
Aku nak elakkan dari kol dia sebab aku takut aku tak boleh control diri aku nanti..takut terbabas terkeluar perkataan2 yang tak sepatutnya..tak suka la gado2 nie...
TAPI
Sehingga N3 ni d publish tailor yang TIDAK bertanggungjawab tu tapi bertanggungjawab merosakkan kain baju aku..langsung tak REPLY - kol aku or sms aku...

Patutkah aku PUBLISH nama dia? Patutkah aku war2kan d sini, kedai dia yang mana satu d Bangunan Mara d KL tu?
Sesama Melayu, sesama Islam..sebolehnya memang TAKNAK menabur pasir dalam periuk nasi orang... tapi sangat sedey pabila segalanya rosak sekelip mata....pastu tak reti nak kol or reply sms tanya details or apa ka..
J & N Collection...anda akan ku pangkah kau selamanya....Bergembiralah dengan kesakitan hati aku nie.. Moga suatu hari..ko akan bertemu buku dan ruas..dan moga suatu hari ko akan terfikir betapa banyak dah baju2 kastemer ko yang  dah ko jahanamkan...(dah banyak kes..aku je pandang ringan..)

T_T

2 comments:

Irfa said...

saya yg baca pun kesian.saya jarang beli baju siap sebab selalu mak je yg jahit..tp skrg mak dh pencen jahit baju.dia pesan suh beli je..alhamdulillah..kat taman saya ada akak tailor yg jahitan kemas dan teliti mcm mak saya jugak.harganya rm35 je sepasang baju kurung.bagitau je bila nak ambik,insyaAllah siap

lyza said...

Irfa
Memang selamanya saya akan pangkah tempat nie.. biarlah tak berbaju raya dari membazir camtu je.. T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Angels