Meh jadi kawan saya.. ^_^

Wednesday, November 23, 2011

Hantaran Kasih Tuhan

Dah baca novel ni? Karya Noorfadzillah Omar terbitan PTS
Belum??? Pergi le beli cepat...rugi tak baca..tak miliki takpa..tapi kena baca sebab novel ni sangat indah, puitis, sangat2 menyentuh jiwa..

Kecantikan umpama bidadari tapi yang terlihat hanyalah kecacatan yang sedikit cuma..hanya kerana cacat d kaki, Nur Wardah d pandang hina..mujur ada mertua yang menyayangi seikhlas hati.
Umpama novel yang lain, dari benci menjadi sayang,cinta..tapi kelainan yang d tampilkan bagaimana cinta mula bersemi..dan juga keindahan gaya penceritaan..paling mengagumkan sifat Islamik yang d tonjolkan dalam novel nie..ishh memang best la..aku suka sangat..tetiba je kagum dengan Nur Wardah dan ingin mencontohi Nur Wardah :D
Paling aku suka frasa "Orang yang sabar d sayangi Allah, apabila hilang sabar, di dekati syaitan"

Jom kita layan apa kata penulisnya...

Barakallahu lakum wa Baraka Alaiykum.” Ayat yang membawa maksud, 'mudah-mudahan Allah memberi kalian keberkatan dan melimpahkan atas kalian keberkatan' dipraktikkan ke dalam alur hidupnya Nur Wardah.

Nur Wardah Haji Wahid adalah anak kepada pengasas Yayasan Darul Dakwah iaitu sebuah penempatan anak-anak yatim. Dia adalah gadis yang cukup dengan rupa paras tetapi penderita kaki lumpuh akibat virus polio. Namun Nur Wardah tidak pernah kesal dan malu dengan kecacatannya.

Dek kelumpuhan Nur Wardah membuat resah tidak bertepi di hati sang ayah yang memikirkan soal jodohnya dalam diam. Bagaikan Tuhan mendengar keluh-kesah Haji Wahid muncul Tengku Amar dan Puan Norlin merupakan sahabat lama Haji Wahid. Begitu banyak dua sahabat ini berkongsi cerita, bahkan kisah teman sepermainan anak tunggal mereka tidak pernah dilupakan.

Kembali abang sepupunya Aiman daripada pengajian luar negeri. Seakan membibitbenihkan perasaan indah di hati Nur Wardah. Mereka saling memendam perasaan dalam diam. Namun Tuhan berkehendakkan lain untuk jalan hidup keduanya.

Tengku Ashraf adalah anak tunggal kepada Tengku Amar dan Puan Norlin sedang dalam dilema dan terdesak menyelamatkan kewangan dan masa depan syarikatnya. Ketamakan Tengku Ashraf dalam melaburkan pembelian saham berjuta ringgit hinggalah berhutang dengan Along Ricky. Cinta kekasihnya juga sepupunya iaitu Rasheedah yang menjadikan Tengku Ashraf buta dalam menilai hal benar dan salah.

Dek kegusaran Tengku Amar memikirkan sikap anak tunggalnya tidak pernah berubah sikap dan buta menilai tindakan dan pendamping. Dengan itu Tengku Amar membawa satu penyelesaian atas masalah Tengku Ashraf dengan merangka satu perjanjian yang maha berat.

“Terima perjodohan ini dan wang sebanyak RM5 juta akan ayah berikan tanpa banyak syaratnya,” jelas ayahnya tegas. Satu tawaran yang pada pendapat Tengku Ashraf hanya mengundang malapetaka bagi sebuah kisah cinta yang sudah terjalin matang. Orang tuanya memang benar-benar tidak mahukan Rasheedah menjadi calon isterinya. Apatah lagi menantu kediaman mewah itu. Kenapa? Apa yang kurang dengan pilihannya? Apa lebihnya calon menantu ayah dan mama?

Lalu bagaimana perjalanan hidup Nur Wardah yang sudah terlanjur kasih dalam diam dengan abang sepupunya. Apa kata hati Nur Wardah saat perjodohan ini sudah diatur oleh kedua belah pihak..
“Pilihan ayah bagaikan satu kehormatan yang paling tinggi untuk Wardah. Keinginan arwah ibu bagaikan suluh cahaya mengiringi jalan onar menuju ke puncak firdaus. Wardah ingin hidup bersemadi dengan bebas bagai berada di Taman Raudhah.”

“Orang yang sabar disayangi Allah. Apabila hilang sabar, didekati syaitan.” Ayat ini yang terus tersemat di mata hati Nur Wardah saat lagi sedang sedih dan bergundah-gulana.

Sinopsis belakang novel plak..

Hidupnya cinta bukan kerana bahagianya kita. Itu perkara pertama yang dipelajari Nur Wardah pada saat dia mengabdikan dirinya bagi membangunkan Yayasan Nur Wardah. Dia berasa cintanya kuat di situ bagi membantu mereka yang memerlukan.
Hidupnya cinta bukan kerana rupa. Itu pengajaran kedua yang Nur Wardah pelajari saat dia bernikah dengan Engku Ashraf. Hidupnya sengsara dan jauh daripada bahagia. Semuanya kerana zahir kakinya yang tidak sempurna akibat virus Polio sejak kecil, dan Engku Ashraf mentafsirkannya dengan penuh kesalan.
Hidupnya cinta bukan kerana sempurnanya diri. Itu perkara terakhir yang Nur Wardah pelajari, pada saat suami terlantar di katil hospital. Tanpa jemu dia menjaganya dan dalam ketidaksempurnaan itu, tumbuh cinta Engku Ashraf kepada isterinya. Cinta yang lahir daripada ketidaksempurnaan.
Hidupnya cinta bukan kerana hidupnya kita. Itu perkara yang tidak sempat Nur Wardah pelajari pada saat lahirnya Engku Nurain, kerana dia meninggalkannya untik kita pelajari sendiri. Ia akan mempertemukan kita kepada erti cinta sejati dan makna perjalanan yang abadi.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Angels